Tortell Poltrona, foto de Mar Costa

Sant Esteve de Palautordera, Catalunya
Pallasso

Tortell Poltrona

Jaume Mateu Bullich, conegut també per Tortell Poltrona és mestre industrial en electrònica i mecànica. Estudia sociologia i economia política a l’ICESB, quan a Barcelona encara no hi ha universitats per estudiar aquests temes.

Debuta als escenaris com a cantant còmic de la “Gran Orquestra Veracruz” (1974) i immediatament crea el seu pallasso: Tortell Poltrona. Professionalment estrena la seva carrera artística amb Claret Papiol, formant la parella de pallassos Germans Poltrona.

Director i fundador del Circ Cric el 1981. Director i fundador del CRAC, Centre de Recerca de les Arts del Circ (1995). Director i fundador del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà (1984-1986).
Ideòleg i fundador del Festival de Pallasses d’Andorra, Fòrum de la Comicitat (2001).

Fundador i President de l’ONG Pallassos Sense Fronteres. Ha fet llargues expedicions als camps de refugiats i a les depauperades zones de Croàcia, Sèrbia, Bòsnia, Kosovo, Sahara, Armènia, Chiapas, Sri Lanka, Colòmbia, Brasil, Cuba, Sierra Leone, Costa d’Ivori, Benín, Haití, RD del Congo, Ethiòpia, Líban… Des de l’any 1978 participa a Festivals Internacionals de Teatre d’Europa i d’Amèrica. A l’escenari ha treballat amb il·lustres pallassos com Charlie Rivel, Oleg Popov, i també davant d’artistes com Joan Miró, J. V. Foix i Joan Brossa.